Söndag (2024 07 14)

Jag har vid några tillfällen i mitt liv stött på människor som på olika sätt försöker lära mig eller bara tala om för mig hur man kan tjäna mycket pengar. Jag fått alla möjliga förslag och jag kan lätt säga att allt som jag just nu kan komma på, som folk har försökt övertyga mig om är jag bara glad över att jag inte har brytt mig överhuvudtaget. Jag är glad över att jag är en person som har ganska lätt för att säga nej och inte bry mig om sånt jag inte är intresserad av. Just dom egenskaperna har jag haft nytta av när det kommer till vad jag vill göra med mina pengar. Jag har alltid följt mitt hjärta och vad som känns bra och rätt för mig. Sen vad som var rätt eller fel är inte alltid så lätt att veta. 
 
Sen är det också så att dom resultaten som folk har sagt att jag kommer att få om jag bara gör som dom säger, har jag ALDRIG märkt av överhuvudtaget. Jag har aldrig sett att dom som ger råden till mig, tjänar bra pengar på exakt det sättet som dom har sagt till mig att man kan göra. Så med facit hand så är jag idag ännu mer övertygad om att jag ska fortsätta att bara följa mitt eget hjärta och tänka helt själv. Jag vågar nog säga att många av dom som  har gett mig råd, har själva förlorat mycket pengar när dom själva har gjort det som dom också tycker att jag ska göra för att tjäna pengar snabbt och mer effektivt. Många har förlorat mer än pengarna. Så jag säger det igen: Jag är glad över att jag genom åren inte har brytt mig om vad andra tycker att jag ska göra när det kommer till min ekonomi. Det är något som jag tror att jag har tjänat pengar på.
 
Jag säger inte att jag alltid ha rätt i sånt som jag väljer att göra, men jag kan lätt säga att många andra gör inte det heller och väldigt få lever som dom försöker lära ut. Ingen gör egentligen rätt. Däremot har jag ju rätten att bestämma själv vad jag vill göra med mina pengar, men när jag gör det så har jag genom åren fått höra att jag borde göra annorlunda, eller så har människor försökt  få ta del av det arbetet som jag ensam har gjort. När jag då inte bryr mig så har jag ofta fått höra vilken elak människa jag är som inte bryr mig om dom som påstår att dom bryr sig om mig och vill hjälpa mig. Vill man hjälpa mig när jag upplever att vissa bara vill tjäna pengar på det jag själv har jobbat in?
 
Jag ska ta några exempel. Jag ska kommer inte att dra alla detaljer och absolut inte hänga ut någon med namn och andra fakta som kan avslöja för mycket. Jag skriver lite allmänt. Jag hoppas att min "poäng" med detta inlägg kommer fram. Sen bloggar jag ju ändå alltid främst för min egen skull så egentligen bryr jag mig inte om någon förstår vad jag egentligen vill berätta. 
 
Berättelse nummer 1
För ganska många år sedan hade jag av olika skäl väldigt mycket med en man att göra. Han var en person som ofta skröt om att han hade så mycket pengar och att han var bäst på att fixa allt som han ville ha. Jag upplevde att det mesta bara va prat och han kunde sällan bevisa något. Dessutom räckte det oftast med att ställa en kontrollfråga så försa han sig oftast direkt. 
 
Den här mannen tyckte att jag skulle köpa vissa typer av aktier och det var framförallt en som han tjatade om att  han skulle köpa och han var mer än övertygad om att han skulle tjäna skitbra på detta. Han hade ju också hört sig för bland folk som han påstod var experter på detta. Han ville ju också berätta om denna aktie för mig i hopp om  att jag efteråt skulle känna mig dum som inte också valde att satsa detta. Han var ju, och är fortfarande en sådan person som gärna vill säga till folk som har haft fel. Han tycker dessutom att han alltid har rätt, även om saker och ting i efterhand visar sig gå åt helt motsatt håll. 
 
Jag var aldrig intresserad överhuvudtaget och jag låg ganska lågt med hur jag trodde att det skulle sluta för honom. Jag visste ju om andra saker som han hade gjort och förlorat pengar på. Han hade tex köpt ett hus som han efter ett tag inte hade råd att bo kvar i. Det gick så långt att han inte kunde betala sina lån på huset och han tvingades lämna huset. Jag tjänade ingenting på det husköpet. Han förlorade bara pengar. Han hade tjänat mer på att inte göra nånting. 
 
När det hade gått en tid så blev det som jag hade trott. Det gick åt helvete han förlorade en hel del pengar på sitt aktieköp. Han försökte bortförklara det med att han inte brydde sig om det och att han kunde vänta tills aktien stiger. Sen att det aldrig hände och förmodligen aldrig kommer att hända, det är en annan historia. Att han innan köpet hade sagt att han skulle tjäna massor av pengar på detta köp, det påstod han sen att han aldrig hade sagt. 
 
Jag lärde mig av dessa erfarnheter att det är aldrig bra att: Skryta eller ljuga. Jag tror att hälften av allt man lyckas med bara är ren tur. Så att skryta om att man är bäst på att fixa allt är bara ljug och tittar jag tillbaka på denna berätteslen så var det ju för mycket i denna personens ekonomi som gick åt helvete p.g.a. att han gick på myten som han själv hade skapat om sig själv. Det var ju mycket i allt han sa som inte stämde i slutändan. 
 
 
Berättelse nummer 2
Under en ganska lång period i mitt liv så var jag med om att ett flertal personer vid olika tillfällen försökte få med mig i något vad jag skulle kalla ett nätvärk. Jag är nog snäll när jag säger så för egentligen var det nog bara ren skit som några få personer tjänar pengar på genom att utnyttja andra som ger sig in i det för att dom är övertygade om att dom kan tjäna mycket pengar på kort tid. 
 
Vid ett tillfälle var med om en kille (som jag var vän med på denna tiden) ville att jag skulle träffa han för ett möte på Scandic Swania i Trollhättan. Jag frågade naturligvis vad det var och varför, men som svar så fick jag bara att han inte kunde säga det på telefonen. Jag tänkte då att jag tar det där mötet helt förutsättningslöst och lyssnar på vad som kommer att sägas. Jag tänkte ändå att jag förmodligen kommer att skita allt sen, men mötet kan jag ju ta. 
 
När jag kom till Swania i Trollhättan så var min dåvarnade vän där tillsammans med en annan kille som jag inte kände. Dom började då att prata med mig om detta nätverket och arbetsmetoden var att jag skulle köpa ett antal produkter från ett visst företag och sen skulle jag vara med i nätverket och sen skulle jag då värva andra att gå med. Principen var att ju mer man lyckas värva och ju mer dom jag värvar värvar, ju mer pengar kan man tjäna. På detta mötet presenterade man också en kalkyl för mig hur jag skulle göra för att tjäna 11 000 i veckan. Detta "puchade" man och tjatade om väldigt mycket på detta mötet. Dessutom skulle alla produkter som man köper och får andra att köpa vara av absolut högsta kvalitet. Jag fick typ höra att om jag köpte en låda av kosttillskott så skulle dom vara produkter som också världens bästa friidrottare använde. 
 
Efter ca 30 minuter av detta skitsnacket med flera försök till att värva mig så sa jag bara att jag inte var intresserad. Då fick jag höra att jag naturligvis får göra som jag vill, men att jag missar min chans att tjäna mycket pengar. Jag brydde mig inte och jag tänkte väl att nu slipper jag dena skiten i framtiden, men där hade jag fel. 
 
Det gick några veckor och sen var det en kollega till mig  som kom med en låda som innehöll lite olika produkter. Det var mest olika typer av rengöringsmedel. Han var väldigt framåt och pratade överdrivet positivt om alla dessa produkter i sin låda. Han  tyckte verkligen att jag skulle testa några av dessa rengöringsmedel. Jag fick två flaskor¨gratis. En för golv och en för att rengöra ugnen. Jag visste inte då att det var produkter som kom från samma företag som man hade marknadsfört för mig på Swania i Trollhättan några veckor tidigare. Det märkte jag vid ett senare tillfälle.
 
Jag testade i alla fall båda produkterna och jag kunde lätt konstatera att rengöringsmedlet för golvet var inte bättre än det jag köper på tex Ica eller Hemköp. Rengöringsmedlet för ungen var sämre än det jag brukade använde. I efterhand fick ja sen reda på att min kollega att låtit sig värvats och hade då köpte dessa produkter. Han trodde väl att han skulle tjäna dom där 11 kronorna i veckan typ alla som gick med i denna skiten tjatade om att dom kunde göra. 
 
Det gick ytterligare en tid och jag märkte att fler och fler gick med i detta och jag forsatte bara att inte bry mig. Jag trodde aldrig på det och jag gick på min magkänsla. Jag fick ett samtal där en person ssom jag kände och han började samtalet med att fråga om jag är intresserad av att tjäna mycket pengar. Och sen började han på samma sätt som killarna på Swania hade gjort. Köp produkter och få andra att köpa och sen kommer pengarna att rulla in som fan. Jag brydde mig naturligvis inte då heller. 
 
Berättelsen är inte slut än. Det gick säkert ett år och sen såg jag  två program på SVT respektive TV3 som tog upp detta som ett flertal personer hade försökt få med mig i. Det var i pricip så som jag hade trott. Man sågade denna verksamhet fullständigt och sa typ att dom som köper jobbar för att få andra att köpa dom stora förlorarna i detta. Jag hade ju heller aldrig sett att någon av dom personerna som försökte värva mig, sen hade tjänat dom 44 000 kronorna i månaden som dom så ofta hade tjatat om att dom skulle tjäna. Jag kan bara säga att jag är glad att jag sket i den skiten som det faktiskt var, men som många andra verkade gå på. 
 
 
Berättelse nummer 3
 När jag en gång för några år sedan var ute på en av alla utekvällar i Stockholm och brände en ansenlig summa pengar  så träffade jag en kille som jag kände till sen tidigare. Han hade ett företag som omsatte många miljoner varje år och anledning till att han slog sig ner där jag satt var att jag hängde den gången med ett gäng som brukar bränna väldigt  mycket pengar, varje gång dom är ute. Jag var amatör i det gänget och då tyckte jag ändå att jag brände rätt mycket pengar ändå. 
 
Den här killen började prata ganska mycket med mig och jag frågade och var nyfiken på den "resa" som han hade gjort med sitt ekonomiska liv.
 
Från början hade han ju varit i en situation där han inte thjänade så bra. Sen hamnade han i ett läge där kronofogden var efter honom. Han hade då 50 kr på sitt konto och hade en gammal bil som han var tvungen att tanka för att han hade fått soppatorsk. Efter detta så började han jobba jävligt hårt. Han gjorde dagar där han klev upp klockan 05:00 på morgonen och jobbade till 22:00 på kvällen, 6-7 dagar i veckan. Så höll han på i några år. Utan semester eller särkilt mycket ledighet. 
 
Allt det där slitet gav sen resultat och han börajde då många miljoner varje år och då började han ju också köpa och unna sig allt och lite till. Bara hans bostad kostade mer att dra runt i månaden än vad min läghet kostar att bo i per år. Han hade fått en situation där han i princip hade allt och kunde unna sig allt. Det var något han kunde bevisa och gärna visade upp och pratade om. Han gav mig ett råd. Han sa att jag måste våga släppa något som idag är bra, för att sen få det där som är ännu bättre. Det är nog en av dom få råd som jag har tagit till mig och funderat mycket kring. Men jag har varit noga med att jag ska tolka och leva efter detta på mitt sätt. Jag ska inte försöka kopiera någon annans ekonomiska "resa". 
 
Det gick en tid efter att jag hade haft den här utekvällen. Jag hade varit imponerad över mycket med denna man. Han hade: En mäktig bostad, massor av pengar, dyra bilar, svindyra kläder, exklusiva smycken och en väldigt snygg tjej. Några år senare fick jag vet att samma man som jag hade träffat under en bubbelspruatnde och festlig kväll i Stockholm nu hade försatts i personlig konkurs. Jag vet inet alla detaljer och vad som hade hänt, men jag kände mig ledsen efteråt efersom jag hade varit så imponerad av hans ekonomiska resa från att ha skulder och jagad av kronofogden till mångmiljonär och ett rikt och tillsynes lyckligt liv. Nu var han satt i personlig konkurs. Bankrutt och skild. Dessutom jagade skatteverket honom på en skuld på ganska många miljoner. Jag såg denna killen i en intervju en kort tid efter att jag hade fått reda på att hans "fasad" hade rasat. Jag tyckte så här i efterhand att det hade varit smart att tagga ner lite och inte visa allt på ett så glatt och överlägset sätt. Själv kände mig ledsen för hans skull. Jag tyckte att var det någon som var värd alla pengar och ett rikt liv så var det denna killen. Med tanke på vad han hade gått igenom i sitt liv och hur ha sen faktiskt jobbade så led jag med honom.
 
För min egen del så lärde jag mig två saker när jag tittade tillbaka på detta. Hitta en balans mellan att våga göra vad som krävs och tagga ner. Hur jag ska göra det vet jag inte, men det är en process som ständigt pågår i mitt liv.  Att hitta en bra balans i allt jag gör och hela tiden och fylla på med saker som jag mår bra av, oavsett vad andra väljer att göra runt omkring mig. 
 
 
 Berättelse nummer 4
Jag hade en period i livet där jag av någon anledning umgicks med många personer som jag uppfattade som spelberoende. Jag fastnade aldrig i "spelträsket" själv och jag har heller inte varit så intresserad av sånt som har med spel och lotterier att göra.. Jag tror att jag alltid har spelat på ett sunt och bra sätt. Jag spelar ibland, men inget i mitt spelande är regelbundet och jag lägger inte alls mycket pengar på spel. 
 Men jag har mött motsånd för att jag inte spelar mer och det har kommit från personer som i alla fall jag skulle kalla för spelberonde. Av det jag såg och vad jag vet idag så var det inget snack om saken. 
 
Jag minns att folk som spela mycket ofta frågade mig varför jag inte spelade. Man kunde typ säga: Man måste ju vara med och spela lite. Man kan ju inte jobba sig rik. Jag vet också att när jag skämtade lite om spelande så kunde vissa av dessa människor bli väldigt sura. En gång sa jag: Jag brukar lägga pengar i en burk. Det är bättre än tipset. Jag sa det ju lite på skoj, men jag var ofta med om att folk ville förklara för mig varför det var bättre att spela än tex spara pengar i en burk. 
 
En kille som jag känner än idag sa till mig att den dagen som han vinner mycket pengar på spel så ska ha reta och vara på mig om det hur mycket som helst. Du spelar ju aldrig, sa han till mig. Idag är den mannen en gammal gubbe och han har inte vunnit än. Däremot vet jag att han har spelat bort väldigt mycket pengar under sin livstid. Han skulle nog kunna köpa min lägenhet för dom pengarna. Jag borde kanske vara på honom om det, men jag är ju så snäll så jag retar inte honom för det. 
 
Genom åren har jag set massor av folk omkring mig så har gått torsk på spel. Vad hände med han som en gång sa till mig att man måste vara med och spela lite för att det inte går att jobba sig rik? Han fick kronofogden efter sig och jag vet att han vid minst ett tillfälle blev av med jobbet p.g.a. att han inte kunde hantera sitt spelande. Så slutsatsen är väl att det nog är större chans att jobba sig till en bättre tillvaro än att försöka spela sig till den. 
 
Det jag lärde mig var att man kan inte räkna med att man får det bra ekonomiskt genom att spela. Det blir ofast helt tvärtom. Lägga pengar i en burk kan vara bättre än att spela.
 
 






Jonte
07 July, kl. 08:56 | Blogg;

Bra blogginlägg och smart att inte gå på några ekonomiska bluffar. Berättelse nr 2 låter som ett klassiskt pyramidspel.

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE