Mina tankar inför OS-finalen đŸ“đŸ„‡đŸ„ˆ

 * OS-finalen i bordtennis (herrsingel) spelas i eftermiddag och Truls MöregÄrdh frÄn Sverige Àr i final mot Fan Zhendong i frÄn Kina. Dom möttes Àven i VM-finalen Är 2021 och dÄ vann Fan Zhendong med 4-0 i set. 
 
 
* Fan Zhendong Àr en spelare med otroligt mÄnga styrkor som pingisspelare. Han Àr en av vÀrldens bÀsta spelare pÄ att försvara sig och vÀnda sitt försvar till egen attack. Han Àr ocksÄ fysiskt en av dom mest vÀltrÀnade pingisspelarna i vÀrldseliten. 
 
 
* Truls MöregÄrdh Àr en spelare som har mycket variation i sitt spel. Han Àr svÄr att möta i match eftersom man aldrig riktigt kan stÀlla in sig pÄ vad som hÀnder och var bollarna kommer. Han lÀser spelet bra och fÄr han lÀge med sin forehand slÄr han vÀldigt hÄrt vÀlplacerat. Han har vÀldigt starka mentala kvaliteter och en motgÄng i ett set eller i en match lÄter han sig sÀllan nedslÄs av. Han kör pÄ och litar pÄ sitt spel och den taktik han tror pÄ. 
 
 * Vad tror jag att Truls behöver göra för att kunna ta OS-guldet idag? 
Först och frÀmst tror jag Truls mÄste gÄ in i finalen med instÀllningen att han kan vinna och innerst inne tro pÄ det. Jag Àr ganska sÀker pÄ  att Truls mÄste spela den bÀsta matchen hittills i just finalen. Han mÄste övertrÀffa sig sjÀlv pÄ nÄgot sÀtt. Ha vÀldigt bra servereturer och vara beredd pÄ att mÄnga bollar frÄn Fan Zhendong kommer att komma tillbaka eftersom Truls möter en av dom bÀsta i vÀrlden pÄ försvarsspel.
 
Jag tror ocksÄ att en taktik skulle kunna vara att spela bollen mot kinesens armbÄge. Det gör att han kanske kan bli tveksam i sitt beslut om han ska ta bollen med backhand eller forehand. Det kan sen göra att Truls inte fÄr en lika hÄrd och vÀlplacerad boll som han annars kanske hade fÄtt om kinesen stÄr rÀtt och inte kÀnner nÄgon tvekan i det slaget han beslutar sig för att göra. Det kan ocksÄ vara bra att tÀnka pÄ att följa upp en första attack med ytterligare attacker, men man kanske dÄ varierar med tex en sidoskruvad loop dÀr bollen efter den ha tagit i bordet snurrar snett bort frÄn Fan Zhendong. Det kan vara ett överraskande som kan ge poÀng direkt, eller i alla fall en större möjlighet att fÄ ett bra lÀge pÄ nÀsta boll och pÄ sÄ sÀtt bibehÄlla övertaget och pressen pÄ Fan Zhendong. Truls mÄste nog ocksÄ vara beredd pÄ att stÄ emot bra i dom lÄnga bollduellerna och vinna dom flesta av dom. DÄ kanske Truls kan komma förbi kinesens tÀta försvarsspel. Jag tror inte han ska  backa för lÄngt bak frÄn bordet. VÄga stÄ kvar och utmana i attackerandet och försvarsspelet. 
 
* Vad talar för att Truls ska vinna? 
Fan Zhendong Àr den av dom tvÄ som har pressen pÄ sig. Hela Kina krÀver av honom att han ska ta OS-guldet. Det vet han om och man kan ju hoppas att han kÀnner pressen pÄ sig och blir nervös. Sen tror jag ÀndÄ inte att det pÄverkar Fan Zhendong sÄ mycket ÀndÄ. Kinesen har tidigare visat att han Àr bra pÄ att hantera press, men samtidigt kan han naturligtvis bli nervös och dÄ tror jag Truls kan dra nytta av det. Truls kan ju spela avslappnad och gÄ för guldet. Han har inget att förlora. Han har gjort ett bra OS redan nu, oavsett hur det gÄr i finalen och lagtÀvlingen nÀsta vecka.
 
Truls kommer ju ocksÄ att ha ett bra stöd av förbundskaptenen Jörgen Persson. Jörgen har ju sÄ mycket erfarenhet av stora tÀvlingar och en mÀngd finaler och andra viktiga matcher. Jörgen Persson har nog en stor del i att Truls Àr i OS-final. Det naturligtvis Àr svÄrt att sÀga hur mycket Jörgens stöttning faktiskt betyder. Men Jörgen Persson vet ju vad som gÀller nÀr det kommer till pingis och stora turneringar. Det kan man ju lugnt sÀga och det Àr nog skönt för Truls att han honom som stöd i en sÄdan hÀr stor match som ÀndÄ en OS-final Àr. 
 
Jörgen Persson.
 
* Jag hoppas naturligtvis pÄ Truls. Jag vill vara positiv och tro pÄ att det blir ett guld för Sverige. Men pÄ förhand Àr kinesen stor favorit. Jag Àr övertygad om att  Truls mÄste övertrÀffa sig sjÀlv, men jag vill tro att han kan det. Det Àr ju ocksÄ bÀttre för pingisen i stort om nÄgot land skakar om Kina ibland och inte lÄter dom vinna allt. Hittills i OS har Kina redan tagit guld i mixeddubbel och i damsingel.
 
 
 
NÀr det kommer till lagtÀvlingen nÀsta vecka sÄ kommer Kina med allra största sannolikhet att ta guld pÄ bÄde dam och herrsidan. Jag kan kÀnna att ska inte Kina vinna allt i pingisen sÄ Àr det nog Truls som mÄste ta guldet eftermiddag. Det kommer ju heller inte att vara nÄgon fara för kinesisk pingis om dom förlorar guldet i herrsingel. Kinesisk pingis har enorma resurser och Àr rejÀlt uppbackade av kinesiska staten. MÀngder av gamla vÀrldsmÀstare och olympiska mÀstare Àr just nu pÄ OS och jobbar pÄ ett eller annat sÀtt med det kinesiska landslaget. Kravet för att fÄ bli förbunskapten för Kinas herr eller damlandslag Àr att man mÄste ha varit vÀldsmÀstare som spelare.  Allt för Kina handlar om att ta alla titlar i bordtennis. Jag tycker att det sÀger sig sjÀlv att det Àr bÀttre för pingisen som sport om nÄgot annat lands spelare gÄr in och snuvar Kina pÄ gulden ibland. 
 
* Men det kommer med största sannolikhet bli vÀldigt tufft för Truls. Fan Zhendong genomförde en vÀldigt stark match, bÄde fysiskt och mentalt i sin semifinal.  DÀr vann han ganska övertygande mot Felix Lebrun. Felix var ju den spelaren som slog ut Anton KÀllberg pÄ ett ganska övertygande sÀtt. Fan Zhendong blev pressad  in i det sista av japanen Tomokazu Harimoto i kvartsfinalen.Fan Zhendong visade en otrolig styrka pÄ dom viktigaste bollarna i den matchen.
 
MagkÀnslan sÀger mig att Fan Zhendong kommer att vinna. Men mitt pingishjÀrta hoppas pÄ Truls och en finalmatch Àr ju sÄ gott som alltid helt öppen pÄ förhand. Jag tror att matchen idag kommer att handla mycket om vem av dom tvÄ som Àr starkast mentalt. Den som Àr det kommer nog ocksÄ att vinna matchen och ta OS-guld. 
 
 
  
(null)
 
 





Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE