Johan Falk

 
 
 
Det känns lite tråkigt att det förmodligen inte kommer att släppas fler filmer med Johan Falk (Jacop Eklund) mer. Jag tycker ju som säkert många andra att dom flesta filmerna av de 20 som har gjorts genom åren var väldigt bra. Sen är ju jag lite nördig så jag sitter och letar små detaljfel och tänker på saker som skaparna av dessa filmer kunde gjort annorlunda. Jag hade tex velat veta vem som körde ihjäl Johans flickvän Maria. Jag hade velat se Frank Wagner (Joel Kinnaman) i dom avlsutande fem filmerna också. Och jag hade velat uppleva ett annat slut av den sista filmen "SLUTET" än det som är.
 
 I den första filmen Noll tolerans så får man reda på under filmens gång att Johan Falk var förlovad en gång när han var 19 år med en tjej som hette Maria, som förövrigt också var 19 år. Maria blev påkörd och dog. Den personen som gjorde detta smet från olycksplatsen. Den berättelsen med Maria och hennes död från den första filmen Noll tolerans kommer upp lite då och då även i den andra filmen (Livvakterna), men efter filmen Livvakterna så blir det tyst om detta. Det tas upp igen i en kort scen i någon av de filmer med Johan Falk som gjordes år 2012, men man får aldrig reda på i någon av filmerna vem den där smitaren är. Jag hade velat se i någon av dessa filmer en historia där Johan Falk på något sätt får veta vem smitaren var och vad han sen gör när han vet vem det var som körde ihjäl hans dåvarande flickvän som han var förlovad med och som dessutom var med barn i nionde månaden. Nu får jag själv fundera på vem den där smitaren kan ha varit. Jag kommer ju aldrig att komma på det, och det gillar jag inte riktigt. 
 
En och annan scen i ett flertal Johan Falk-filmer är tagna från luften. Dom har typ haft en kamera på en helikopter och filmat ner över tex Göteborg.
 
 
 
 
I filmen Noll Tolerans är ganska många sådana scener. Det kamerateamet som tog de bilderna i den filmen kostade då (enligt regissören Anders Nilsson) 100 000 kr om dagen att anlita.  Producenten Joakim Hansson som hade fixat detta kamerateam  fixade även så att kamerateamet åkte iväg och tog några andra bilder över Göteborg. Sen sålde man dom bilderna till olika folk som ville köpa sådana bilder för 100 000 kronor och på så sätt så hade Anders Nilsson och Joakim hansson skapat sig de resurser som krävdes för att kunna anlita det kamerateam som filmade de scener som är filmade från luften i filmen Noll Tolerans.
 
Jag har hittat två små "fel" i filmen Noll tolerans. Jag är ju lite nördig  tittar ju och funderar bla på sånt när jag tittar på film. I en scen som söker Anja (Jacqeline Ramel) upp Leo Gaut (Peter Andersson) för att informera honom om att Johan Falk har rymt. Den scenen hade jag velat se karaktärerna närmare kameran än vad dom är i filmen. En annan liten miss som jag har hittat i filmen är en scen som finns i slutet på Noll tolerans. Det är när polischefen Sellberg (Lennart Hjulström) går med några av sina kollegor och säger: Nu tar vi en fika. Tittar man riktigt noga på den scenen så ser man hur en mikrofon som förmodligen sitter på ett stativ faller in i bilden. 
Noll tolerns tycker jag i alla fall är en riktigt välgjord och bra snutaction.
 
 
 
 Livvakterna och Den tredje vågen tycker jag också är riktigt bra och välgjorda filmer. Jag känner ganska många av dom statister som skymtar förbi i dessa två filmer. Lite coolt är det också de flesta scenerna i dessa två filmer är inspelade i Vänersborg och Trollhättan. I filmen Livvaktrena så finns det en scen där Johan Falk står och övningsskjuter. De coola med den scenen tycker jag är att han faktiskt skjuter skarpt. Han skjuter med en riktig pistol och det är på polishuset här i Vänersborg, fast i själva filmen ska det vara polishuset i Göteborg. 
Det finns också en scen alldeles i början av filmen där det ösregnar. Där använder man väl vattenkanoner för att skapa regn, men för att jag som tittar på filmen ska uppleva att det faktiskt ösregnar så har man också lagt på digitalt regn. 
 
I båda filmerna så känner jag igen många platser där man kan se att det är I trollhättan eller i Vänersborg, men i filmen utspelar det sig i andra länder som tex Tyskland och Holland. Någon scen från Den tredje vågen är inspelad mitt i vintern, men i filmen ska det vara sommar. Lite coolt att filmskaparna kan lyckas skapa en helt annan årstid än vad det på inspelningsplatsen är.
 
 
 
 
 
 
 
Jag gillar de tre första filmerna med Johan Falk bäst, men de 17 övriga filmerna är ju inte dåliga. Det är bra snutaction som tar svensk film till en riktigt hög nivå.
 
 
 
En sak som jag gillar med alla 20 Johan Falk-filmerna det är att man ofta visar en närbild på en karaktär och direkt efter det så  får man i filmen se vad den personen ser och det gör ju att man följer med karaktären och ser vad han/hon ser. När det filmas på det sättet med närbild och sen ur karaktärens synvinkel så tycker jag att det blir lättare för mig som tittare att leva mig in i filmen och hänga med i handlingen. Man ser vad någon karaktären ser och bara det göra att en film blir betydligt bättre än om man inte filmar på det sättet.  
 
Frank Wagner som spelas av Joel Kinnaman spelar ju en karaktär som är baserad på en verklig person.  Det är ju lite coolt och jag hade velat se Frank Wagner i de avslutande fem filmerna också.
 
 
 
 
Jag tycker som sagt att dom tre första filmerna som kom i slutet av 90-talet och i början av 2000-talet är bäst. Sen tycker jag att de fem sista filmerna också är riktigt bra, men jag hade velat se ett annat slut på den sista Johan Falk-filmen. Men i det stora hela så tycker jag detta är riktigt bra.
 
 

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE