Tankar om stress.

Hur gör man för att hantera stress? Det är nog väldigt olika från person till person. Det känns som det är något som är helt normalt att bli ibland. Stressad alltså. I vissa situtaioner skulle det ju fan vara onormalt om man inte blir stressad. Jag har nog känt på alla nivåer av stress i mitt liv. Jag har känt på hur det är att vara så stressad så typ hjärtat börjar slå dubbelt så fort. Den stressen är inte så jäkla skön. Jag känner framförallt att det blir svårt att få något vettigt sagt när man är väldigt stressad. Man blir bara totalblockerad och sen kommer man på efteråt vad man borde ha sagt istället. Dessutom tycker jag att det är svårt att var i nuet när man är för stressad. Är man stressad så kan det ju vara så att man tänker på något som typ är längre fram. Man vill tex hinna få gjort något inom en viss tid, sånt kan ju lätt göra att man blir stressad. Om jag har ont om tid  blir jag ofta stressad. Om jag har gott om tid så kan jag lätt vara i nuet och då är jag nästan aldrig stressad.

Sånt som ofta gör mig stressad är när jag känner mig pressad på något sätt. Jag kan ju ibland sätta för mycket press på mig själv. Man kan ju också känna sig pressad av andra människor. 

Jag är ganska nöjd med hur jag hanterar min stress. Det där "leva i nuet" kommer jag ofta tillbaka till i nästan vad det än gäller. När jag ska hantera situtioner i livet som kan bli allt för stressiga, då funkar "leva i nuet" hur bra som helst. Mycket annat behöver man nästan inte fundera på.  När man är i nuet så kan man ju också göra saker som jag tycker hjälper när man vill känna sig lugn och avspänd istället för stressad...so here are my tips:

Musik: MUSIK LYSSNAR JAG PÅ OFTA. Ibland när jag vill "speeda" upp lite och komma ur min slöhet så vill jag spela någon tempolåt som samtidigt gör mig glad. Men när det kommer till att jag vill känna mig mindre stressad så vill jag bara känna att jag mår bra av låten och jag tror också att jag vill lyssna mer på musik där jag  tänker på vad som sägs i texten. Just för att hamna i ett stressfritt tillstånd så vill jag verkligen bara sitta ner och lyssna på texten till musiken. Här kommer några exempel på låtar som får mig att känna efter mer, och tänka på att vara mer i nuet och hålla mig lugn och avspänd. Dessa 4 låter är exempel på "feel good" musik för mig.
 
1.C21- Stuck in my heart
 
2.Syn Cole - Feel Good
 
3.Minnah Karlsson - Dreaming people
 
4. We Are- Peg Parnevik
 
Lyssna på vad andra säger: En grej som jag kan vara ganska dålig på, men jag har under dom senaste åren blivit bättre. Det att faktiskt lyssna på den personen man pratar med. Är jag stressad så blir det nästan automatiskt så att jag blir en sämre lyssnare. Ibland är det ju lätt att jag börjar fundera på vad den personen som pratar med mig tänker om mig. När jag tänker det, då blir jag en sämre lyssnare. Om man själv funderar på om den som pratar med mig tycker illa om mig eller nåt annat som är negativt så blir man lätt stressad av det. Kan man bara lyssna och svara på det man först verkligen har hört en person säga till mig, så känner jag mig alltid mindre stressad 
 
Känna mig fin och fräsch: Nyduschad, lukta gott, nöjd med håret och snygga kläder  Allt detta gör mig faktiskt mindre stressad. 

Planering: Att kolla upp lite saker innan man ska göra något kan vara något som gör mig mindre stressad. Sen vill jag ändå inte ha för mycket inplanerat för då kan jag ju bli stressad över att jag inte hinner med eller orkar. Men lite planering är alltid bra. Åker jag tex på en resa så är det rätt skönt att veta lite vad man vill se och göra redan innan man ens bestämmer sig för om, och när man ska åka. Vet jag lite innan vad jag vill uppleva på min resa och kollar upp lite innan jag åker så känner jag mig definitift mindre stressad när jag väl är ute på min resa. 

Leva nära mina känslor: Jag kan ibland tänka på hur bra jag har det. De finns ju massor med människor i hela världen som jag inte skulle vilja byta med. Jag får vara nöjd med min "lott" i livet. Samtidigt så tänker jag inte bortse från att jag själv kan må dåligt ibland. Bara för att jag lever ett förhållandevis bra liv så betyder inte det att jag inte får känna sorg, stress, ångest, ilska. Vad jag än känner så vill jag vara nära den känslan och jag tänker inte skämmas för att jag ibland känner något som gör väldigt ont. Jag har min fulla rätt att få känna precis det jag just för stunden känner, oavsett om jag har ett bra liv. Jag tänker aldrig be om ursäkt för att jag känner exakt vad jag känner. På sikt mår jag bättre av att bara tillåta mig själv att känna precis det jag fakiskt känner. Jag kommer ju att bli mer stressad av att ljuga för mig själv och andra om jag tex påstår att jag inte känner oro om jag verkligen är så att jag faktiskt är orolig för något. Ljuger jag för mig själv och andra så blir jag ju bara stressad över försöka bevisa att allt är så bra, trots att det kanske inte är det. Sen vill jag ju naturligtvis inte känna oro, ångest eller ilska. Känner man så får man ju försöka hitta en lösning på att bli kvitt sin oro, ångset eller ilska. När man sen mår bra igen, då blir jag också automatiskt mindre stressad.

Gör något snällt eller fint för någon annan ibland: Det kan vara så lite som man behöver göra, men man mår ju ofta bättre när man gör något snällt eller fint för någon annan. Sen ska man ju aldrig vara så snäll så man blir dum. Men tänker man efter så finns de naturligtvis massor med snälla och fina saker som man kan göra för andra människor. Klart att man mår bra av att vara lite snäll ibland. Mår jag bra så känner jag ju som sagt också oftast av mindre stress.

Lever inte efter andras regler: Är det nånting som skulle få mig stressad som fan så är det om jag skulle börja leva efter andras regler om hur andra människor tycker att jag ska vara och vad jag ska göra. Man får ju ibland höra av andra om vad dom tycker att jag ska göra, eller så har man en åsikt om hur jag är som person. Folk får gärna tycka och tänak saker om mig. Jag tänker ju och tycker saker om andra, men jag behöver inte leva efter vad andra tycker. Det är också väldigt sällan som jag måste göra som någon annan säger. Jag avgör allt som oftast själv vad jag måste göra. Mycket av sånt jag gör, gör jag för att jag själv vill. Jag har blivit bra på att säga NEJ till saker. Då slipper jag få för mycket att göra, och då slipper jag ju bli stressad över att jag inte hinner med. andra Jag kommer aldrig att leva efter människors regler som handlar om hur jag ska vara och vad jag ska göra. Jag kommer alltid att tänka själv, och göra vad jag själv tycker är bäst. Jag har ju min livsfilosofi som jag försöker leva efter. Den är flexibel och jag kan alltid ändra mig. Jag tror inte på att man bara ska "köra" på att en sak är rätt och sen är det den grejen som gäller för resten av livet. Man måste kunna ändra sig om man känner att något annat är bättre. Men det viktigaste är att jag själv bestämmer hur jag vill vara och vad jag ska göra. Jag väljer själv vem jag vill vara, att jag har den valfriheten gör mig naturligvis mindre stressad. Jag kan absolut lyssna på personer som jag litar på, men i slutändan är det upp till mig själv när det handlar om vad jag väljer att göra, och hur jag vill vara som person. 

Min strävan är: Att så ofta som möjligt känna mig maximalt avspänd och befinna mig i nuet. Lite stress tror jag ibland kan vara bra för prestationsförmågen, men lagom mycket eller för mycket tror jag bara är dåligt. Metoderna jag har för att inte bli stressad funkar för mig. Alla sätt är bra utom dom dåliga. Ni har säkert många andra bra tips på hur man kan hantera stress. Hoppas mina tips kan hälpa någon att känna sig mindre stressad.

 Ha nu ett bra och stressfritt liv!
 (null)

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE