Man behöver inte ha alla svar

I torsdags satt jag och pratade med en kompis som för några år sedan kom som flykting hit till Sverige. Han ville sitta ner och prata med mig om vad de kan finnas för olika möjligheter för honom till att ubilda sig och få ett annat jobb än det städjobbet som han nu har.
 
Till saken hör den att han idag inte har någon utbildning alls. Han har inte ens grunsskolan i bagaget. Han har inget körkort, men han sparar just nu för att han ska kunna ta körkort, och han har börjat att övningsköra. Han berättade för mig att han tycker att städjobbet har börjat slita på hans kropp och han har börjat få ont i sina knän. Han sa också att han inte riktigt orkar plugga eftersom han måste jobba med städningen för att kunna klara sig.  Vad kan jag göra för att komma bort från städningen och hitta ett annat jobb, frågade han mig.
 
Jag sa som jag trodde att det nog är väldigt svårt att hitta ett annat jobb om man inte har någon utbildningen överhuvudtaget. Jag har ju faktikskt inte alla svar på vad han skulle kunna göra, men jag gav honom rådet att tänka på vad han har idag och sen ta det därifrån. Han har ju ett jobb vilket gör att han kan tjäna sina pengar. Kan han spara till körkortet och sen ta det då är ju hans förutsättningar bättre liksom. Egentligen kunde jag inte säga så mycket mer. Det är ju svårt nog att fixa jobb även för mig som änbdå har gått i skolan och har körkort för både bil och buss. Det är ju svårt det där med jobb. 
 
Under det där samtalet så såg jag på min kompis att han var glad över att jag bara hade tagit mig tid att lyssna på honom. Att jag inte hade "alla" svar på vad han exakt ska göra verkade han inte bry sig  om. Efter det samtalet så tackade han mig så mycket för att jag hade lyssnat på honom. Ibland räcker det med att man bara visar att man finns för en annan person. Man behöver verkligen inte ha alla svar. För en person kan det hjälpa att man i princip bara lyssnar på vad hen har att säga. Så var det nog i torsdags och jag var så glad över att det lilla jag gjorde för min kompis ändå verkade betyda så mycket för honom. 
 

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE