Tankar kring livsfaktorerna.

Jag har den senaste tiden har gjort många förändringar i mitt sätt att leva mitt liv. Jag har lagt mycket tid och pengar på att försöka optimera min hälsa. Jag har lyssnat mycket på personer som jag litar på när de gäller sånt som har med hälsan att göra. Jag får mycket tips och hjälp av alla möjliga personer inom alla möjliga områden, och allt är för att jag ska må så bra som möjligt och hålla mig frisk. Jag har försökt att ta ett helhetsgrepp om min hälsa och jag har lyckats förändra en hel del under lite mer än 1 års tid. Jag försöker hela tiden att göra förändringar som får mig att må bättre. Det är ingen slump om man mår bra eller dåligt. De fins många förklaringar till varför man mår bra eller dåligt. Hur man mår beror såklart på hur man lever sitt liv och hantera alla möjliga händelser som man är med om. 
 
För ett tag sedan bestämde jag mig för att mer än någonsin ta en dag i taget. Tidigare satt och funderade på vad jag hade framför mig. Om några dagar,  en vecka om någon månad osv.. Det enda jag egentligen kom fram till  var att jag hade väldigt mycket att göra under väldigt lång tid. Det var inget som jag mådde speciellt bra av att få bekräftat. Nu när jag mer tar en dag i taget och inte funderar så mycket på vad jag har att göra om två dagar, en vecka eller ännu längre fram så tänker man inte heller på att man har så mycket att göra. Jag vet ju att jag har har mycket att göra och det kan väl på ett sätt vara tufft att hantera, men jag behöver ju inte få det bekräftat en gång till genom att sitta och kolla hur mycket jag har att göra tex två veckor eller en månad framåt i tiden. Det räcker med att ta tag i grejerna när det är dags. Detta "tänk" med en dag i taget och mer leva i nuet har gjort att jag automatiskt har blivit mer lugn och mindre stressad.
 
 
 
De jag har lärt mig om stress den senaste tiden har defentivt fått mig att verkligen tänka ännu mer på att bara försöka ta det lugnt och ta en sak i taget. Det finns massor av sjukdomar som uppkommer bara pga stress. Dom kommer med tiden om man stressar för mycket, det säger nästan alla av de personer som jag litar på och vet mycket om hälsa och välmående och allt kring de. Den stress som tydligen kan vara riktigt farlig  är den stress som kan uppkomma av att man tex är arbetslös, har ekonomiska bekymmer, drabbas av tragiska händelser som tex dödsfall av nära anhörig osv..  Man kan inte alltid hjälpa att man drabbas av olika händelser. Det man har drabbats av och den situtation man då befinner sig i är kanske inte alltid lätt att ta sig ur och få till det bättre, men man kan alltid välja hur man vill hantera allt som man är med om i livet.  Man tjänar på att värdera lugnet och inte stressa. Det är kanske lättare sagt än gjort, men om man som jag får reda på och börjar fatta hur farligt stress kan vara då tycker i alla fall jag att det är lätt att lyckas med att prioritera mindre stress och mer av lugn och avslappning. Det finns så mycket som kan göra så att vi bli stressade. Jag nämnde några tråkiga saker som arbetslöshet och dålig ekonomi, men även för lite sömn kan göra att man känner sig mer stressad. Om man sover för dåligt under lång tid så  kan det tydligen sätta fart på stresshormonet i kroppen.   När jag nu vet vad jag vet om hälsa och välmående också så känns det ju extra skönt att jag sover gott om natten. En viss mått av stress behöver inte vara farlig. Om man har mycket att göra och tycker att det är roligt, då är inte den typen av stress inte lika farlig som när vi blir stressad av dom tråkiga problem och bekymmer som vi har och råkar ut för. 
 
 
 
Träningen är ju en annan grej där jag har gjort en hel del förändringar som jag hoppas på sikt ska vara till det bättre. Jag trappar upp träningen hela tiden. Jag försöker inte träna som den mest vältränade idag gör. Jag kan ju inte börja med hur de som dom kör utan jag måste börja från början. Jag kör på och utgår från mig själv och ingen annan. Det känns mest rätt tatt tävla mot sig själv.   Jag har målsättningar nu med träningen. Förut körde jag bara för jag trodde att kör jag bara på utan att ha några direkta mål så är det i längden bättre för då sätter jag ingen onödig press på mig själv. Fast jag har ändrat mig där. Jag tycker idag att man ska sätta upp mål med träning. Det motiverar mer när man känner att man är påväg att nå sina mål. Dessutom har man något att kämpa mot vilket säkert gör att man tränar bättre. Dessutom är det svårare att hitta alla möjliga bortförklaringar till varför man inte ska träna. Har man målsättningar med träningen som man vill uppnå då kan man ju aldrig  nå dom om man inte tränar. Varje gång man funderar och är tveksam över om man ska ta sig bort till gymmet och träna så kan man ju om man inte har nått sina målsättningar ställa sig just den frågan: HAR JAG NÅTT MITT MÅL? SVARET BLIR JU NEJ. För mig är det ju så att jag vill verkligen nå mina mål och jag känner att det motiverar mig när jag har målsättningar med träningen. Med det tankesätt så blir de att man lättare klarar att  hålla igång träningen regelbundet och jag känner också att jag kör betydligt bättre när jag har mål och samtidigt är motiverad. Sen har vi ju detta med maten också. Där har jag också gjort några förändringar och jag har framförallt ett helt annat tänk kring maten jag äter idag än vad jag hade för lite drygt ett år sedan.
 
 
 
Jag tänker  verkligen mer än tidigare på att vad jag har på tallriken. De förändringar som jag har gjort när det gäller maten är framförallt 2 saker:
 
1. Jag äter mindre portioner nu.
2. Jag äter mycket mer fisk än kött om man tänker på vad jag stoppar i mig under en hel vecka. 
 
 
 
Tidigare var jag av åsikten att man nästan kunde äta vad som helst bara man tränade och rörde på sig. Jag tänkte nog mycket så av bekvämlighetsskäl. Det är ju lättare om man inte ska behöva begränsa sig när det gäller vad man stoppar i sig för mat. Idag tänker jag faktiskt annorlunda. Jag har lyssnat så mycket på folk jag litar på och som kan väldigt mycket om hälsa. Jag har fått många sk skrämselskott. Det finns en hel del mat  som kan göra att man på sikt får vissa sjukdomar. Jag kan inte på rak arm säga vilken mat och vilka sjukdomar för då är nog risken stor att jag påstår saker som är väldigt fel. Men det jag nu är säker på är att om man äter mycket av sk skitmat som vi generellt sett vet är dålig så går inte allt att bara träna bort. Man måste tänka på vad man äter för att minska riskerna och så har jag inte riktigt tänkt tidigare, men idag är jag så säker på detta och då är det juinte svårt att ändra uppfattning.
 
Jag får många tips om vad jag vad jag ska äta, när och hur. Jag lyssnar på personer jag litar på samtidigt som jag funderar mycket själv kring vad jag vill göra och förändra. De som funkar är mindre portioner med mat och mer fisk än kött. Den biten tror jag mycket på och de klarar jag av bra tycker jag. Jag har fått tex tipset att jag ska tugga maten länge innan jag sväljer. Det är bättre för matsmältningen. Sväljer man för snabbt så tar inte kroppen upp det på bästa sätt. Så har jag fattat det i alla fall. Det som många också säger är att man inte ska dricka för mycket när man äter. Dricker man för mycket så kan det gör att man sväljer maten innan man liskom har tuggat färdigt. Snabbmaten ska man ju undvika för den är ju hårt behandlad och ger för lite tuggmotstånd. 
Jag strävar också efter att unvika socker. Problemet är att väldigt mycket mat innehåller socker, men jag försöker i alla fall att byta ut sånt som innehåller socker mot något annat. Jag har inte gjort det med allt jag äter med lite då och då gör jag det. Man får ta det steg för steg även när man ändrar sina matvanor. Snabba kolhydrater försöker jag också äta mindre av. Det jaghar fått reda på är att snabba kolhydrater utsöndrar väldigt mycket socker i blodet precis som vanligt vitt socker gör, gram för gram. Socker är alltså riktuigt dåligt och jag försöker verkligen dra ner på just socker, men det är svårt för det finns ju så mycket av socker i all möjlig mat som man inte alltid tänker på. 
 
När det gäller mer nyttig mat så försöker jag lära mig att äta mer lax, keso och avokado. Det är sånt som jag verkligen inte gillar, men jag vill verkligen lära mig äta mer av detta. Lax tex inhåller ju väldigt många bra fetter så det känns inte bra att jag inte vill äta det alls. Jag har ökat intaget av frukt och grönt, men jag måste äta mer av detta.
 
 
 
 
 
Jag försöker också hitta lite tillskott av sånt som finns i pulver eller tabletter som fakiskt innehåller mycket av den näring som kroppen behöver. 
 
Det finns lite och jobba på och det ska jag fortsätta att  göra. Jag säger inte att alla mina tankar och funderingar kring detta med livsfaktorer är rätt. Men jag grundar mycket av detta  på vad jag har lärt mig av människor som jag litar på och som har till uppgift att på bästa sätt optimera andra människors hälsa. Dettta blir riktigt coolt när jag tänker på hur många förändringar jag har gjort under lite mer än ett år. Och det ska bli otroligt kul att fortsätta med att jobba på med att få den optimala hälsan soom är optimal för mig.
.
 
 
 

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE