Min och andras arbetssituation

Under några veckor nu så har jag roat mig lite med att fråga alla möjliga personer om deras arbete. Jag har varit lite nyfiken och frågar man inget så får man inte veta något.
 
Jag frågar mest för att jag är lite nyfiken på vad andra människor i  tänker kring sin arbetssitutaion och sitt yrke. Jag gnäller ju lite själv ibland över vad de är som är jobbigt med mitt jobb. Denna veckan har jag ju haft långa dagar, fem dagar i rad. Det är jäkligt tufft och det är inget snack om att man känner av nu att man har jobbat som fan denna veckan. Långa dagar och jobba på alla möjliga olika tider är väl sånt som jag tycker är jobbigt med mitt yrke. Jobba helgen tycker jag är ganska tråkigt och jag kan säkert komma på mer om jag tänker efter och vill vara negativ. 
 
Men det finns mycket som jag tycker är bra också. Ibland ser man ju andra som är i farten på sitt arbete och jag kan nog säga att jag hur ofta som helst tänker att jag jobbar heller med att köra buss än med det jag ser eller hör att andra jobbar med och har som arbetssituation. Under en tid nu så har jag även pratat med allt möjligt folk om vad dom jobbar med och hur dom ser på sin arbetssitutaion. Jag har inte haft det som något projekt eller liknade, jag har bara varit lite nyfiken och frågat. Det är ju inte så svårt att komma in på detta med jobb för fasen vad mycket jobb man snackar med folk egentligen.
 
Igår tror jag att det var så pratade jag med en kille som jag har känt ett tag. Han jobbar som tågvärd. Han sa  direkt när jag frågade något om hans jobb att han skulle försöka hitta något annat. Han har barn  och att ville vara mer hemma med dom. Nu jobbar han sjukt långa arbetspass (dom kan vara mycket längre än dom jag har) och ibland kommer han inte ens hem  utan måste sova över i en annan stad för att sen jobba dagen efter igen. Han jobbar varannan helg och han tyckte inte heller att han får så bra betalt med tanke på hur mycket han faktiskt jobbar. När jag lyssnade på detta så kände jag att jag har det ganska bra. Jag jobbar ju långa pass, men jag kommer ju hem varje dag. Jag jobbar inte så mycket som varannan helg. 
 
För några dagar sedan pratade jag med en man som öppnade sig för mig och samtidigt frågade jhan mig lite om bussförarjobbet. han berättade själv att han jobbade som telefonförsäljare. Han sa att han hade  en garnterad lön på ca 5000 kronor i månaden. Ska man tjäna mer så måste man klara av att sälja. Han sa att det jobbet "suger" och jag är väl bara beredd att hålla med (även om jag inte vet hur det är att jobba som telefonförsäljare) för det kan ju inte vara någon höjdare att i princip bara få lön på provision. Här tänkte jag såklart också på hur bra jag själv har det. Jag får min lön och det spelar ju egentligen ingen roll om jag skulle köra tom buss hela dagen. Betalt får jag ju i alla fall. Det hade varit ett riktigt skitavtal att jobba efter om jag hade haft en garantilön på ca 5000 kronor per månad och sen om ingen åker med mig då får jag inga pengar alls. 
 
Denna typen av historier har jag nu ett tag hört  hur många som helst av. En städare berättade för mig att han jobbar 6 dagar i veckan och han har ändå inte råd att ta ut semster. Han städar alltså 6 dagar i veckan, plus att han delar ut reklam på söndagar.  En tjej berättade för ett tag sedan för mig att hon jobbade alla dagar i veckan. Hon var tidningsbud, plus att hon jobbade extra på någon restaurang under vissa helger. Lägg därtill att hon också hade ett extra städjobb en dag i veckan. Jag kände bara spontant när jag hörde detta att själv hade jag aldrig pallat att arbeta så mycket. 
 
Som sagt: Jag kanske har det ganska bra  trots allt. Man tänker ibland att man har en tuff och lite omodern arbetssituation. Det är ju ändå år 2014 nu och då ska man väl inte behöva vara nästan 13 timmar på jobbet under en och samma dag som jag kan vara ibland. Men det ju inte så varje dag och kollar man på hur mycket jag jobbar per månad så är det heltid och inte mer än så. Dessutom kan jag ju nu för att jag har varit lite nyfiken den senaste tiden jämföra min arbetssituation med många andra. Med tanke på vad jag ibland hör andra berätta så måste jag nog erkänna att jag har det ganska bra.
 
Det är klart att jag vill att vissa saker med mitt jobb ska bli till det bättre. Men jag vill inte glömma bort att jag har en fast lön, alltid kommer hem efter en arbetsdag, klarar mig på att ha ett jobb och att jag inte behöver jobba 6 eller 7 dagar i veckan året om för att klara min försörjning. 
 
 

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE