Tankar kring min undersökning och sjukvård.

Nu har det gått ca en vecka sen jag var uppe i Stockholm och fick alla mina svar på hur min hälsa ser ut idag, och vilka steg jag ska ta i framtiden för att minska dom risker för allvarlig sjukdom som alltid finns. SciLife har tagit ett heletsgrepp på min hälsa och jag kan lätt säga att jag inte ångrar att jag valde att ta kontakt med SciLife Clinic i Stockholm och sen bara köra på detta. 
 
Ända sedan  jag kom hem från Stockholm så har jag fått  mail och kommentarer där bloggläsare skriver att jag nu ska säga som det är. Bloggläsare skriver att jag måste erkänna nu att jag har ångrat mig. Att jag har betalat 60 000 kronor för en hälsoundersökning är det många som har åsikter om. Även om folk inte direkt alltid skriver att dom inte gillar att jag har betalat mycket pengar för detta så kan man "läsa de mellan raderna". Många skriver också att jag borde fatta att detta är en bluff och att jag bara blir lurad osv... Jag kommer aldrig att sitta här och försöka övertyga någon annan om att detta är riktigt bra. Vill man tycka att detta som jag har gjort och lagt 60 000 kronor på är dåligt så får man tycka det, men jag kan lätt säga att jag inte ångrar mig.
 
Från dag 1 när jag tog kontakt med SciLife så har dom varit tillgängliga varje dag och det jag menar med det är att jag kan ringa eller maila om jag har frågor och svar får jag ganska omgående. När jag tex ringer så vet den person som svara vad det handlar om och jag behöver inte själv förklara så mycket vem jag är och vad jag har för bekymmer. Dom vet vem jag är och idag vet dom ju också hur hela min kropp ser ut om man tänker i ett sjukdoms och hälsoperspektiv. Dom vet betydligt mer om min "hälsoprofil" än vad jag själv vet och när jag mailar eller ringer SciLife så behöver jag inte dra så mycket historik utan jag kan gå rakt på sak. Om man kontaktar den "vanliga" sjukvården typ 100 gånger så har man ju tur om man inte behöver prata med 100 olika personer. Varje gång får man i princip prata med en ny och sen blir man förmodligen vidarekopplad och sen ska man förklara varför man ringer och sin medicinska historia. Jag kanske överdriver lite, men inte mycket tror jag.  När jag kontaktar Scilife så är det  3 personer som jag har med att göra och dom 3 vet direkt när jag mailar eller ringer vem jag är och min medicinska historia , och även hur allt ser ut idag. Den behöver jag inte dra för typ 100 olika personer vid 100 olika tillfällen. Detta skulle lätt kunna vara det enda skälet  för mig att välja SciLife, men det finns massor av andra saker som gör att jag tycker att detta med SciLife  är så mycket bättre än det "vanliga" sättet.
 
 
Vi har en sjukvård i Sverige som säkert är bra på många sätt, men jag tycker i alla fall att det finns  lite för många människor som är levande, och även döda exempel på att de kanske inte alltid fungerar som man tycker att det borde göra. Det finns ju folk som faktiskt dör idag för att vårdköerna är för långa. Det finns många exempel på människor som inte får den vård dom behöver och orsaken kan ju tex vara att lanstinget i kommunen där man bor inte prioriterar den sjukdomen man har. Landstingen har ju en budget och dom får själva betsämma vilka sjukdomar dom vill prioritera. Dessutom hör man ju varje dag i media om vad det finns för brister i sjukvården. Det är brister som man bara tycker inte borde finnas, men dom finns och bättre verkar det ju aldrig bli. 
 
Jag har ända sedan jag var liten hört talas om alla brister inom sjukvården. Långa vårdköer, personalbrist, för lite resurser och patienter som får fel diagnoser mmm... De hörde jag när jag var liten i media och det har ju inte blivit bättre nu direkt. Jag tror inte en sekund på att detta kommer att bli bättre i framtiden heller, och jag litar inte på att allt bara kommer att funka hur bra som helst den dagen jag behöver den "vanliga" sjukvårdens hjälp själv. Det hjälper ju egentligen inte om det skulle bli så att  staten ser till att de blir fler sjukhusplatser, ambulanser eller mer personal inom sjukvården. Det kommer ju att bli fullt i alla fall. Vårdpersonal kommer att ha det lika stressigt ändå och så kommer det alltid att vara. Därför kan jag tycka att det är värt att försöka  betala sig förbi detta system för man vill ju inte hamna i det, eller vara beroende av det.
 
När jag kontaktade SciLife så tog det bara en månad, sen var det dags för en undersökningsdag. Under den dagen var jag på 3 olika specialistkliniker eller sjukhus. Nästan alla undersökningar gjordes under denna undersökningsdag och jag behövde inte tänka på någonting mer än att till undersökningsdagen vara på plats i Stockholm. Sen blev jag väl omhändertagen under hela undersökningsdagen. Så funkar det knappast om jag skulle gå till vårdcentralen här och säga att jag vill göra en djupgående hälsoundersökning där tex MR undersökning ingår. Dom skulle ju i bästa fall bara säga att vi prioriterar dom som är sjuka först, om dom ens skulle bry sig överhuvudtaget. Det var säkert så att när jag gjorde mina undersökningar under denna dagen så kom jag säkert före andra patienter som behövde detta bättre än mig, men detta är en av alla dom fördelar man har när man betalar själv, Man har liksom förtur. 
 
En månad efter undersökningsdagen så blev jag kontaktad igen och då hade provsvaren kommit. Alla svar går då en expertgrupp igenom på SciLife Clinic igenom och sen går min doktor igenom detta med mig. Jag får ett litet häfte som är min hälsoprofil.
 
Den innehåller fakta som gäller massor av alla möjliga tänkbara sjukdomar och vad det finns för risker för just mig att drabbas av dom. Man tittar ur ett genetiskt perspektiv, men även på livstilsfaktorer. Jag får reda på exakt hur det ser ut idag och vad jag behöver göra framöver för att hålla mig frisk och må bra. Min doktor på SciLife kan precis som vilken läkare som helst skriva en remiss till de som just jag behöver undersökas vidare på. Skillnaden är tex att SciLife inte behöver ta hänsyn till vad landstinget i den kommunen som jag bor i prioriterar. Jag får den hjälp jag behöver, inget snack om saken liksom. 
 
Några dagar efter mötet med min doktor så ringer man upp mig igen och frågar lite hur jag mår och om jag har några funderingar kring dom kommande uppföljande undersökningarna. Bara en sån sak har jag svårt att tro en läkare gör inom den "vanliga" sjukvården. Har man frågor och funderingar när man är inne i den vanliga sjukvården och inte har betalat ordentligt för sig dåtror jag att  man allt som oftast får ringa själv och man vet ju inte vem man får prata med heller. Jaghar väldigt svårt att tro någonting annat.
 
Jag har nu ett program, men jag behöver inte tänka på någonting direkt så. SciLife ringer eller mailar när det är dags för uppfölning av någonting, har jag frågor kan jag alltid ringa eller maila och jag får då svar ganska omgående. 
 
Som sagt: Jag ångrar ingenting. Jag är glad för att jag kontaktade SciLife. Det spelar ingen roll hur mycket vissa av er försöker pressa mig till att säga att jag ångrar mig. Det kommer jag aldrig att göra eftersom jag tycker att detta är bra. Många utav dom som är kritiska har ju ingen aning om någonting när det gäller detta, men det har ju jag. Det måste jag väl ändå kunna säga nu.  Vi har idag en rätt till att få en bra sjukvård och man ska inte behöva betala mycket pengar för att få denna hjälp, men systemet funkar ju liksom inte som man tycker att det borde göra.  De vi har rätt till får vi inte alltid och då tycker jag att det är värt att betala mig förbi det system som finns idag när det gäller våran sjukvård. Livet är ju för kort för att man ska orka vänta och hoppas på att sjukvårdssytemet ska bli bättre. Det är ju bättre att öppna upp för andra möjligheter när dom ändå finns år 2013. De tjänar jag både pengar och hälsomässigt på. 
 
 





Anonym
09 September, kl. 18:33 | Blogg;

Hur tänker du när du skriver att det kommer vara lika stressigt för sjukhuspersonalen om de blir fler? Tror du att det kommer komma mer patienter då månne?

kisshosta
09 September, kl. 22:51 | Blogg;

Fick du den inre ro du hoppades på då? Det verkar inte som om du blivit särskilt mer tillfreds. Du grubblar ju fortfarande hela tiden över din hälsa å allt.

Danne
09 September, kl. 16:30 | Blogg;

Du borde kontakta en psykolog istället - det kan nog få ordning på din grubblande hjärna

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE