Lite åsikter igen och igen.

Det var väldigt vad mycket problem folk ser med att jag ska göra en djupgående hälsoundersökning. Det måste väl vara bättre att öppna upp för dom fantanstiska möjligheter som finns med att kunna göra detta? Tänk vilka debatter man kan skapa genom att bara vara Dannebloggaren.
 
Henka skriver igen :
 
Tack för ditt svar Danne! Jag försökte själv söka runt lite efter folk som gjort den här undersökningen och de enda jag kunde hitta var folk på SciLifes egen hemsida. Betalda skådespelare eller folk som själva har något att vinna på att företaget gör bra ifrån sig. Det finns ett mönster bland de människor du räknar upp, de är alla rika som troll och har med största säkerhet investerat mycket pengar i företaget. Det går inte att titta på dina gener i mikroskop och se eventuella defekter, det funkar inte så. Det enda du kan göra för att förebygga sjukdomar är att motionera, äta rätt och leva ett gott liv. Jag tror att dessa 60 000 kr skulle ha en mer positiv inverkan på ditt liv om du gav dem till välgörenhet, använde dem till att hyra en personlig tränare, byggde ett kök, gick en kurs i något intressant ämne eller nästan vad som helst annat. 
Här är en artikel från CBS som beskriver problematiken bakom den här typen av undersökningar. Resultaten är mycket intressanta http://www.cbsnews.com/2100-204_162-531563.html
 
 
Oavsett om vilka personer det är eller om dom har gått in med massa pengar i företaget eller fått betalt för att säga det dom säger om unersökningen så spelar det väl ingen roll när det gäller sanningshalten? ALLA SÄGER ATT DET ÄR BRA OCH ÄR MYCKET NÖJDA. Jag har ingen anledning att misstro detta. Varför skulle jag göra det? Några betalda skådespelare har jag inte sett av dom som lämnar referenser. 
 
Det finns människor som lever ett sk gott liv. Det enda en del gör är att äta rätt och motionera mycket. Ändå kan vissa dessa människor få tex en hjärtinfarkt. Till synes fullt friska kan ju också bli sjuka. Du kan få din cancer och andra sjukdomar precis när som helst i livet. Det spelar inte alltid roll hur du har levt eller lever dit liv.
 
Hur vet du att man inte kan göra undersökningar på generna och vad vet du om vad en läkare kan se hos en människa när det finns tillgång till den senaste och mest avancerade utrusningen? Är du själv läkare, forskare eller gott någon utbildning på just detta som jag nu ska göra? Hur vet du att allt just du påstår är som du säger och inte tvärtom? Hur vet du att dom ubildade som jobbar på det företaget som jag ska anlita har helt fel och du har helt rätt? Jag vet själv inte exakt hur alla undersökningar på mig som har med genetik att göra ska gå till, men jag tror att SciLife Clinic vet vad dom håller på med iallafall, och det räcker för mig. 
 
Du tar upp den vanlga gamla "käpphästen" också. Att jag tex borde skänka pengarna till välgörenhet för att detta då skulle ha en mer positiv inverkan på mitt liv. Det skulle ju inte ha någon inverkan alls om jag gav bort mina pengar. Då är det ju bättre att köpa en semla för 60 000 kronor som egentligen kostar 25 kronor. Då har jag ju fått mer ut av mina pengar än om jag skänker dom till välgörande ändamål. En personlig tränare är inte heller bättre. För som jag sa;: En till synes helt frisk människa kan drabbas av svåra sjukdomar och jag vill undersöka, och veta  om jag är i en riskgrupp. En personlig tränar utvecklar mig i min träning och hjälper mig säkert med kost och andra saker, men några djupgående hälsoundersökningar gör inte en personlig tränare. Det gör däremot  denna kliniken och dom kommer ju säkert också att ge mig många råd hur jag ska leva mitt liv när det gäller träning och kost mm. Någon personlig tränare behöver jag alltså inte för jag tror att  jag får ut så mycket mer av att göra det som SciLife har att erbjuda.
 
Många av dom som har åsikter om detta har kastat på mig en massa studier och undersökningar om tex totalscreeningar på denna typen av kliniker Man hävdar att resultaten visar på att denna typen av företag inte är att lita på. Det är ju bara det att undersökningarna man kastar på mig gäller typ i USA och är därför helt ointressanta. Jag gissar att det skiljer ganska mycket i reglementet och lagen  mellan Sverige och USA om hur denna typen av företag får bedrivas. Att kasta på mig en massa undersökningar som visar på brister ur en amerikansk synvinkel ´känns just därför ganska ointressanta för resultaten av dessa undersökningar och studier utgår inte från hur det är här i Sverige.  Det är ju här i Sverige jag ska göra min screening, inte i USA. 

Patrik
07 July, kl. 22:07 | Blogg;

"Du tar upp den vanlga gamla "käpphästen" också. Att jag tex borde skänka pengarna till välgörenhet för att detta då skulle ha en mer positiv inverkan på mitt liv. Det skulle ju inte ha någon inverkan alls om jag gav bort mina pengar. Då är det ju bättre att köpa en semla för 60 000 kronor som egentligen kostar 25 kronor. Då har jag ju fått mer ut av mina pengar än om jag skänker dom till välgörande ändamål"
Wow det måste nog vara det mest själviska jag har hört i hela mitt liv. Hur vet du att de som fanns på hemsidan var ärliga när de investerar stora summor i företaget? Det är klart att de säger vad som helst för att folk ska komma och göra undersökningar till hutlösa priser. De är ju aktieägare....

henka
07 July, kl. 23:40 | Blogg;

Tusen tack igen för ditt svar danne! Jag ska inte bli långrandig, du verkar extremt fast i din övertygelse men jag vill mest inte att du ska bli utnyttjad eller lurad eftersom du verkar vara en så snäll kille. Fenomenet med Full Body Scans är amerikanskt och SciLife kör med en likadan profil och koncept. Du borde verkligen kolla exakt vad det är dom ska göra och åtminstone googla vad dessa undersökningar innebär och kan visa.
Jag tror du har för stark tilltro till vad undersökningen kan ge dig men säg att alla dina förhoppningar infrias, skulle du verkligen vilja veta när du ska dö eller om du ska få en dödlig sjukdom? Det låter som en kunskap man helst vill vara utan om du frågar mig. Tänk också på att det är den svenska sjukvården som hjälper dig den dagen du blir sjuk och vad spelar det då för roll om du visste innan att du skulle bli sjuk eller inte. SciLife kommer inte ta något ansvar för dig och dom kommer be dig skriva på papper som befriar företaget från ALLT ansvar för vad som händer dig i framtiden.
Lycka till i alla fall Danne! Det ska bli kul att läsa om hur det går.

Nicklas
07 July, kl. 00:06 | Blogg;

Hej!
Jag kan inte låta bli att lägga mig i då medicin är ett av många ämnen jag brinner för. Jag är läkarstudent och har faktiskt nyss läst genetik och vet hur en sådan undersökning går till. Men jag är inte så intresserad av att berätta för dig om den saken. Däremot så är det verkligen jätteviktigt att du tänker igenom hur du skulle må om du fick veta att du bar på anlag där det kanske är 50% chans att få en vidrig sjukdom. Hade du haft någon av dessa i släkten hade du nog visserligen redan vetat om det. Men hur det än är, när det gäller genetiska sjukdomar kan man i regel inte bota utan bara (i bästa fall!) lindra. Så om du får veta att du bär på något, kommer du kunna hantera det då? Kan du leva med en klocka tickandes i kroppen på dig? Jag vet inte något om SciLife men jag tvivlar på att om du mår skit efter ett sådant besked och kanske behöver terapi för att klara av framtiden så kommer inte de betala för Psykolog eller terapeut. De ger dig ett besked och lämnar dig sedan med det. Det är jag tämligen säker på.
Vidare måste jag göra dig uppmärksam på en logisk brist i ditt resonemang. Å ena sidan säger du att det finns tillsynes friska människor som tränar och äter rätt och ändå blir sjuka. Vilket betyder att det enligt din mening inte spelar någon roll om man hyr en personlig tränare etc. Men å andra sidan säger du att SciLife säkert kan ge dig råd i samma saker. Ser du vad jag menar? Varför betala för att låta dem ge dig råd du redan känner till och inte ens tror har betydelse? Vad Läkare - oavsett varifrån de kommer - kan göra för dig är två saker. Det ena är att ge dig de råd du redan anser vara onödiga, eftersom du redan känner till dem. Det andra är att behandla dig när du väl blir sjuk. Och den saken kommer SciLife inte hjälpa dig med.
Jag hoppas du förstår vad jag försöker få fram min vän!

Ett råd jag verkligen tycker du skall överväga är att försöka komma i kontakt med en neutral läkare på en vårdcentral utan särintressen som kanske kan ge dig sin mening i saken. Den läkaren känner säkerligen till de metoder som används idag lika bra som de på SciLife. Du får på så vis en s.k. "second opinion". För jag vill verkligen understryka detta; Att få ett tråkigt besked vad det gäller genetiska sjukdomar ÄR INGET ATT TA LÄTT PÅ. Forskningen visar att det normala efter att ha fått en dåligt besked efter en genetisk analys är svåra depressioner och andra psykiska besvär ( t ex tvångsbeteenden för att försöka undvika eventuell sjukdom). De flesta känner att de får en DOM över sig pga att om sjukdomen väl bryter ut i framtiden finns det ingenting man kan göra förutom att dra ut på förloppet. Jag vet att jag upprepar mig men det är verkligen viktigt för mig att poängtera detta ordentligt och jag hoppas innerligt att du tänker efter! Vissa saker mår man bättre av utan att känna till!
Allt jag talat om hittills är den genetiska aspekten. När det kommer till övrig hälsostatus så kan du faktiskt få samma undersökningar gjorda inom den offentliga vården som du betalat skatt till i hela ditt yrkesliv, kom ihåg det kompis! utnyttja den!

Till sist. Jag har sagt mitt och jag hoppas jag gett dig något att tänka på och kanske ser saken ur mer än en synvinkel. Vad du än bestämmer dig för att göra så hoppas jag du tänkt igenom det noga och läs för allt i världen igenom eventuellt avtal mellan dig och SciLife ordentligt, även det finstilta!

MVH//Nicklas

Vampel
07 July, kl. 03:12 | Blogg;

tyvärr danne.. du är lurad. den stora massan i sverige slänger inte bort 60 000 kr på något sådant. de lever ett hälsosamt liv ändå.. lider du av något allvarligt så lär det visa sig, och du får vård för det då. det går inte förutspå vad du kommer drabbas av i framtiden på det sättet. Du kanske snubblar på ett bananskal om ett år och dör. man ska inte oroa sig så mycket över livet.. jag hade hellre lagt 60000 på en psykolog, så man får ordning på sina tankar.. kan garantera dig att det ger mycket mer än den där undersökningen.. tack för ordet

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE