Lyssna - Annars skär jag mig själv !

Jag tittade precis in på denna bloggen  (jonesythekatt.blogg.se). 
Jag läste detta inlgget


Självskade beteende så som att tex skära sig själv är något som väldigt många, framförallt barn och ungdomar gör. Frågan jag ställer mig är: VARFÖR ???




Varför gör man detta ? Vill man visa något med de för sin omgivning.  Varför vill man i så fall visa de på detta sätt ? Vill man skicka en signal till någon/några att inte allt står rätt till, kanske är de så. Man kan säkert säga i alla fall att de är något fel när man förmodligen mår så dåligt att man till och med tar till något vasst och skär  sig själv. Vad kan de vara som man mår dåligt för då ? Säkert en hur många saker som helst och är man dessutom osäker tonåring så blir ju inte de något som underlättar.

Kan de vara så att vissa ser detta som en innegrej ? Jag skär mig själv för att jag  vet andra som har gjort de. Dom gjorde de för att pojkvännen gjorde slut eller för att deras föräldrar precis som mina fattar ingenting och jag får bara utgångsförbud så fort gör något som mina föräldrar tycker är fel. Livet kan inte bli värre nu , därför kan jag lika gärna ta en kniv och göra detta också så kanske någon fattar någonting. Jag tror faktiskt att detta kan vara en del av förklaringen till att så många ungdomar skadar sig själva. Sen finns de säkert en så lätt förklaring som att många mår så jäkla dåligt och behöver helt enkelt poffesionell hjälp. 

För ca ett årsen pratade jag lite med en tjej som skar sig själv när hon var 14 år. Hon är idag 24 och de hon säger är att hon ångrar att hon skar sig för de hjälpte inte att lösa dom problem, de hon hade ångest över och mådde dåligt för. De blev deffentift inte bättre. De blev ju istället så att hon behövde hjälp för att komma ur sitt självskade beteende . Först när hon insåg själv varför hon gjorde som hon gjorde då slutade hon att ta kniven eller rakbladet och skära sig själv med.

Jag minns att jag även för ca ett årsen frågade denna tjej varför hon började göra de. Hon sa då att de började med att hon satt hemma en lördagkväll. Alla hennes vänner var på fest, men ingen hade frågat henne om hon ville följa med. Man börjar då genast anklaga sig själv och funderar vad är de för fel på mig ? Man gråter och gråter när man själv tycker att man inte räcker till och duger för att de varit så  hade ju någon frågat om jag ville hänga med till festen. När man har funderat och tryckt ner sig själv  i flera timmar så att man nästan spricker. Självförtroendet är dessutom i botten då är de inte svårt att gå till badrummet, hämta något vasst och sen skära sig.

Hon fortsatte att berätta att detta har gett henne fula ärr på armarna. Hennes mamma fick en dag se vad hon hade gjort. Sedan sa hon: Sluta med detta ! Det är bara psykfall som håller på med sånt. Efter detta blev de inte bättre. Tjejen jag pratade med säger att hon blev väldigt ledsen av att höra de. Tusen tankar började snurra i huvudet.

* Ser ni inte att jag mår dåligt !

* Varför är så många blinda trots att dom ser ärren !

* Varför varför varför ..

Ska kanske tillägga att denna tjej som jag träffade då för ca ett årsen gjorde detta under en kort period för ungefär 10 årsen. Hon mår idag jättebra. Hon är gift och har ett barn. Hon älskar sin familj över allt annat på jorden och hon mår väldigt bra. Ärren finns kvar efter de hon gjorde och jag tror att hon ger alla rådet att inte göra detta för de löser inga bekymmer och problem.

Hur ska man då få tag i dessa barn som mår så dåligt som dom gör ?

Persoligen tycker jag att man måste lyssna mer på vad dom har att säga. Man ska inte ge till svar och säga att allt kommer att bli bra och de ordnar sig. De tror jag inte hjälper. Lyssna på barnen, prata med dom och berätta för dom hur livet en dag kommer att bli bättre för just dom . Tala om för dom att dom duger precis som dom är. Säg de gärna 100 gånger eller mer så dom inte får för sig något annat.





Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback
Design by Amandah Thunberg

EXEGGUTOR.SE